неделя

„ДЕ ГИДИ, ВИНО ЧЕРВЕНО” ОБРА ОВАЦИИТЕ НА ВАРНЕНСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ

При изключителен интерес и успех премина, състоялия се на 28 май 2010 г., в препълнената зала на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна, фолклорен драматичен спектакъл „Де гиди, вино червено”, представен от Академичният танцов театър на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”.
Този спектакъл е единствения по рода си, в основата на който е залегнала епическата по размери и съдържание народна поема „Двама братя делба делили”. Цялата огромна по текст песен преминава в танцово и музикално действие, като умело съчетава белезите на три музикално - сценични жанра – опера, танц, пантомима. Сюжетът е изграден върху една дълбока и покъртителна семейно - битова драма, в която е въвлечено цяло село. Вследствие на пиянска свада се скарват двама братя и делят ниви, тежко имане, сиви соколи и бели атове. Срещу алчността на Стоян се противопоставят хората, природата и най-вече мъдростта и силния дух на съпругата Петкана, олицетворение на най-добрите нравствени черти на българката, която с риск за собствения си живот предотвратява замисленото братоубийство.
Музиката е на изтъкнатия български музиковед, фолклорист и композитор акад. Николай Кауфман, а хореографията и режисурата са на проф. Петър Ангелов, директор и главен художествен ръководител на Академичен танцов театър при Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”.
И болка, и радост, и подлост и човещина, братска обич и омраза, вихрени и лирични танци, речитативи на народни певци, хорови разгърнати платна – една голяма сценична форма, симфония за живота в българското село, една покъртителна човешка драма, в която надделява мъдростта и човечността. 




































































1 коментар:

  1. толкова сте хубави, че ми е мъчно, че не съм присъствала. Браво! Красота и настроение!

    ОтговорИзтриване